Prehrana nakon transplantacije

Prehrana nakon transplantacije

S obzirom na složenost situacije nakon transplantacije jetre, važno je imati individualiziran pristup prehrani. Jer prehrana ima jednu od ključnih uloga u procesu oporavka i održavanju zdravlja jetre nakon transplantacije a time i zdravlja općenito.. Važno je pridržavati se smjernica koje su nam dali liječnici, u nekim slučajevima i nutricionist jer se individualni zahtjevi mogu razlikovati ovisno o stanju organizma, vrsti transplantacije, upotrebi imunosupresivnih lijekova …

Općenito, možemo se osloniti na nekoliko savjeta o prehrani nakon transplantacije jetre:

1. Uravnotežena prehrana : Fokusiranje na raznovrsnu prehranu koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, nemasne proteine ​​​​(poput piletine, ribe, jaja, orašastih plodova i mliječnih proizvoda niskog sadržaja masti) te zdrave masti.

2. Smanjiti unos soli : Previše soli može dovesti do zadržavanja tekućine i povećati rizik od visokog krvnog pritiska. Pokušajte koristiti manje soli u pripremi hrane i izbjegavati visokonatrijske namirnice.

3. Izbacivanje alkohola : Alkohol može ozbiljno oštetiti jetru i narušiti funkcioniranje transplantiranog organa. Stoga je najbolje potpuno izbjegavati alkohol.

4. Sigurna priprema hrane : Vodite računa o higijeni hrane kako biste se zaštitili od infekcija koje mogu utjecati na vaš imunološki sistem.

5. Ograničenje šećera : Ako imate problema sa šećerom u krvi ili pretilošću, važno je pratiti unos šećera i obratiti pozornost na glikemijski indeks namirnica.

6. Pravilan unos tekućine: Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju, ali budite oprezni s unosom tekućine, posebno ako imate problem sa zadržavanjem tekućine .

7. Praćenje potreba za vitaminima i mineralima : Uzimanje imunosupresivnih lijekova može utjecati na apsorpciju određenih vitamina i minerala. Liječnik ili nutricionist može preporučiti dodatke prehrani ako je to potrebno.

8. Praćenje tjelesne težine : Održavanje zdrave tjelesne težine važno je za oporavak i opće zdravlje. Prebrza promjena težine može ukazati na probleme..

9. Prilagođavanje lijekovima : Imunosupresivni lijekovi koje uzimamo nakon transplantacije mogu utjecati na metabolizam i apetit. Poželjno je u dogovoru sa svojim liječnikom poraditi na promjenama za prilagođenu ishranu ako je to potrebno.

Ja osobno, držala sam se apsolutno svih tih smjernica prvih par mjeseci nakon transplantacije. Većine njih se držim i danas, sedam godina nakon. Sigurna sam da je i to jedan od razloga što su mi nalazi uglavnom uredni ❤💙

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.