Prehrana – Preporučeno i zabranjeno

Preporučene i zabranjene namirnice nakon transplantacije jetre

Preporučene i zabranjene namirnice nakon transplantacije jetre se mogu razlikovati ovisno o vašem zdravstvenom stanju, postupku transplantacije, upotrebi imunosupresivnih lijekova i drugim čimbenicima. .Pri izlasku iz bolnice dobije se lista dozvoljenih i zabranjenih namirnica. Ali ta se lista od pacijenta do pacijenta može bitno razlikovati. Kao što je važno slušati savjete transplantacijskog tima, važno je osluškivati i reakciju vlastitog organizma. U nastavku vam dajem pregled općenitih smjernica, kojih sam se ja u prvim mjesecima nakon transplantacije strogo pridržavala.

Što mi je najviše koristilo? Jela sam puno cikle, avokado, banane, mahune i kuhane štrukle.  Prvih tjedan, dva kod kuće sam praktički živjela na tome. I nisam pogriješila. To mi je potvrdila i dr. docent na kontroli nakon tri tjedna, Bila je jako zadovoljna nalazima i tada mi je smanjena doza imunosupresije.  Mali ali s druge strane ogroman korak u napretku.

Preporučene namirnice:

 1. Voće i povrće : Svježe voće i povrće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima koji su važni za oporavak i imunološki sustav. Ograničite voće koje je bogato šećerom ako imate problema sa šećerom u krvi.
 2. Integralne žitarice : Integralne žitarice kao što su riža, kvinoja, ječam i integralne tjestenine pružaju potrebne ugljikohidrate i vlakna.
 3. Nemasni proteini : Uključite nemasne izvore proteina kao što su piletina, puretina, riba, jaja, mahunarke (grah, leća) i orašasti plodovi. Proteini su važni za oporavak tkiva.
 4. Mliječni proizvodi niskog sadržaja masti : Birajte mliječne proizvode sa smanjenim sadržajem masti kako biste ograničili unos zasićenih masti.
 5. Zdrave masti : Zdrave masti, poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova, pružaju esencijalne masne kiseline koje su važne za zdravlje.
 6. Voda : Održavanje hidratacije ključno je za oporavak i opće zdravlje.

Zabranjene namirnice:

 1. Alkohol : Alkohol može oštetiti jetru i interferirati s učinkovitošću imunosupresivnih lijekova.
 2. Visokonatrijumske namirnice : Smanjite unos samo kako biste kontrolirali krvni pritisak i izbjegavali zadržavanje tekućine
 3. Brza hrana i pržena hrana : Hrana bogata zasićenim mastima i trans mastima može negativno utjecati na vašu jetru i zdravlje srca.
 4. Namirnice bogate šećerom : Previše šećera može povećati rizik od pretilostii i problema sa šećerom u krvi.
 5. Nezdrave grickalice : Izbjegavajte grickalice bogate, solju i zasićenim šećernim mastima.
 6. Sirova i nepasterizirana hrana : Ove namirnice mogu nositi rizik od infekcije.
 7. Namirnice koje mogu utjecati na apsorpciju lijekova : Neke namirnice, poput grejpfruta, mogu utjecati na apsorpciju imunosupresivnih lijekova. Važno je razgovarati sa svojim ljekčnikom o interakcijama hrane i lijekova.
 8. Visokoproteinske dijete bez nadzora : Iako je važno osigurati adekvatan unos proteina, pretjerane visokoproteinske dijete mogu povećati opterećenje jetre..

Najvažnije je pratiti upute svog liječnika (koji pri svakoj kontroli ima uvid u trenutno stanje funkcije jetre) i nutricionista(ako ga imate) i redovito se savjetovati s njima . Uz napomenu da i njih treba upoznati sa svakom promjenom koju primijetite sami nakon konzumacije određene vrste hrane.

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.