Odbacimo predrasude

Postoje ljudi koji imaju predrasude o transplantiranim pacijentima, koje se često temelje na neznanju, strahu, netoleranciji ili diskriminaciji. Neke od uobičajenih predrasuda su:

· Da su transplantirani pacijenti krivi za svoju bolest i da su zaslužili transplantaciju.

Ta je predrasuda nepravedna i neosnovana, jer mnoge bolesti koje zahtijevaju transplantaciju nisu uzrokovane lošim životnim navikama ili ponašanjem pacijenta, već genetskim, autoimunim ili infektivnim faktorima.

· Da su transplantirani pacijenti ovisni o lijekovima i da su skloni zlouporabi. Ova predrasuda je netočna i štetna, jer transplantirani pacijenti moraju uzimati lijekove koji sprječavaju odbacivanje organa (imunosupresivi) i koji kontroliraju krvni tlak, kolesterol, šećer i druge parametre.

Ti lijekovi su vitalni za njihovo preživljenje i kvalitetu života, a ne predstavljaju nikakvu opasnost za njihovo zdravlje ili ponašanje.

· Da su transplantirani pacijenti manje vrijedni ili sposobni od drugih ljudi. Ova predrasuda je pogrešna i uvredljiva, jer transplantirani pacijenti imaju ista prava i dostojanstvo kao i svi drugi ljudi. Oni mogu raditi, učiti, putovati, voljeti i uživati u životu kao i svi drugi.

Oni nisu ničiji teret niti opterećenje, već dragocjeni članovi društva.

Jeste li se vi ili netko od vaših bližnjih susreli s predrasudama?

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.