Kako se nositi s predrasudama

· Prepoznajte predrasude. Prvi korak je biti svjestan da postoje predrasude prema vama ili vašoj grupi, i da one nisu istinite ni opravdane. Prema definiciji, predrasude su unaprijed doneseni sudovi ili mišljenja o nečemu što se dovoljno ne poznaje niti se temeljito i kritički proučilo1To znači da predrasude nisu zasnovane na činjenicama, već na stereotipima, odnosno generalizacijama koje dodjeljuju određene karakteristike ljudima na temelju skupine kojoj pripadaju. Prepoznavanjem predrasuda možete ih lakše ignorirati ili osporiti.

· Vjerujte u sebe. Drugi korak je imati pozitivnu sliku o sebi i svojim sposobnostima, bez obzira na to što drugi misle ili govore o vama. Vaša vrijednost i dostojanstvo ne ovise o tome kako vas drugi percipiraju ili tretiraju, već o tome kako vi percipirate i tretirate sebe. Ako imate samopoštovanje i samopouzdanje, možete se bolje nositi s predrasudama i njihovim posljedicama. Također, možete biti uzor i inspiracija drugima koji su u sličnoj situaciji kao vi.

· Informirajte se i educirajte druge. Treći korak je potražiti pouzdane informacije o vašoj situaciji, vašoj grupi, vašim pravima i mogućnostima. Što više znate o sebi i svojoj poziciji u društvu, to ste bolje pripremljeni za suočavanje s predrasudama i za traženje podrške i pomoći ako vam je potrebna. Također, možete pokušati informirati i educirati druge ljude koji imaju predrasude prema vama ili vašoj grupi, i pokazati im da su u krivu. Možete im dati činjenice, primjere, argumente, svjedočanstva i druge dokaze koji opovrgavaju njihove predrasude i stereotipe.

· Pronađite podršku i solidarnost. Četvrti korak je povezati se s drugim ljudima koji su u sličnoj situaciji kao vi, ili koji vas razumiju i podržavaju. Možete potražiti podršku u svojoj obitelji, prijateljima, kolegama, susjedima, udrugama, organizacijama ili drugim grupama koje dijele vaše interese, vrijednosti ili ciljeve. Također, možete pokazati solidarnost s drugim ljudima koji su izloženi predrasudama ili diskriminaciji zbog svoje rase, spola, religije, političkog stava ili bilo kojeg drugog razloga. Možete im pružiti podršku, savjet, pomoć ili zaštitu ako im je potrebna.

· Djelujte i mijenjajte stvari. Peti korak je poduzeti akciju da biste promijenili situaciju koja vas ne zadovoljava ili koja vam nanosi štetu. Možete se boriti protiv predrasuda i diskriminacije na razne načine: možete se uključiti u društvene pokrete ili inicijative koje se zalažu za vaše interese ili za opće dobro; možete se izraziti kroz umjetnost, medije, sport ili druge oblike kreativnosti; možete se kandidirati za neku javnu funkciju ili sudjelovati u političkom životu; možete pokrenuti svoj vlastiti projekt ili posao koji će vam omogućiti da ostvarite svoj potencijal i doprinesete društvu.

Imate li i vi neki svoj način? Možda imate prijedlog za one kojima je potreban savjet? Ako znate i možete…pomognite. Savjetom, riječju. Bit će zahvalni.

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.