Kako pomoći osobama s invaliditetom i transplantiranim osobama tijekom blagdana?🌟

  • Budite senzibilni i pažljivi. Osobe s invaliditetom i transplantirane osobe mogu imati različite potrebe i ograničenja, ovisno o vrsti i stupnju njihovog invaliditeta ili stanju njihovog transplantiranog organa. Nemojte ih prisiljavati da rade nešto što im je neugodno ili opasno, niti ih ignorirati ili isključivati. Pitajte ih što im treba i kako im možete pomoći. Poštujte njihovu privatnost i dostojanstvo. Nemojte ih sažalijevati niti ih tretirati kao jadnike. Tretirajte ih kao ravnopravne i vrijedne osobe.
  • Budite podrška i ohrabrenje. Osobe s invaliditetom i transplantirane osobe mogu se osjećati depresivno, anksiozno ili nesigurno zbog svoje situacije. Možda se boje da će biti odbačeni, izolirani ili diskriminirani. Možda se osjećaju krivima, ljutima ili tužnima. Možda imaju problema s prihvaćanjem svoje nove stvarnosti. Budite im prijatelj i saveznik. Slušajte ih i razgovarajte s njima. Pružite im utjehu i nadu. Pohvalite ih za njihove uspjehe i napredak. Podsjetite ih na njihove snage i talente. Pokažite im da ih volite i cijenite.
  • Budite kreativni i zabavni. Osobe s invaliditetom i transplantirane osobe mogu se osjećati dosadno, ograničeno ili lišeno nekih užitaka koje blagdani nude. Možda ne mogu putovati, jesti, piti ili igrati se kao ostali. Možda nemaju dovoljno novca, vremena ili energije za sudjelovanje u svim aktivnostima. Budite im partner i suputnik. Pronađite načine da se zajedno zabavite i uživate. Organizirajte igre, kvizove, filmove, glazbu ili druge aktivnosti koje su prilagođene njihovim mogućnostima i interesima. Poklonite im nešto što im je korisno, lijepo ili smisleno. Iznenadite ih nečim što ih veseli ili inspirira.

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.