Prehrana transplantiranih osoba *20 preporučenih namirnica za zdravlje jetre

Transplantacija jetre je veliki životni zaokret koji zahtijeva prilagodbu na mnoge promjene, osobito u prehrani. Prehrana transplantiranih osoba treba biti uravnotežena, raznolika i prilagođena individualnim potrebama i stanju. U ovom blog postu ću vam predstaviti 20 namirnica koje su preporučene za transplantirane osobe, jer imaju blagotvoran učinak na zdravlje jetre i cjelokupnog organizma.

Jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, a pomažu u snižavanju kolesterola i šećera u krvi, te čišćenju jetre. Jabuke možete jesti sirove, pečene, kuhane ili u obliku soka, kompota ili džema. Preporučuje se jesti jabuke s korom, jer ona sadrži najviše hranjivih tvari.

Mrkva sadrži beta-karoten, vitamin A i druge fitonutrijente koji štite jetru od oštećenja i upale. Mrkva je također dobra za vid, kožu i imunitet. Mrkvu možete jesti sirovu, kuhanu, pečenu ili u obliku soka, salate ili juhe.

Brokula je izvor folne kiseline, vitamina C, K i B6, kalcija, željeza i drugih minerala, a također sadrži sulforafan, spoj koji potiče detoksikaciju jetre. Brokula je također korisna za prevenciju raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Brokulu možete jesti sirovu, kuh anu, pečenu ili u obliku salate, variva ili umaka.

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vitaminom D, a ima protuupalno i kardioprotektivno djelovanje. Losos pomaže u smanjenju upale jetre, poboljšanju cirkulacije i snižavanju triglicerida i kolesterola. Losos možete jesti pečen, kuhan, dimljen ili u obliku paštete, salate ili sendviča.

Jogurt je dobar izvor kalcija, proteina i probiotika, koji poboljšavaju probavu i imunitet. Jogurt pomaže u održavanju zdrave crijevne flore, koja je važna za funkciju jetre i prevenciju infekcija. Jogurt možete jesti sam, s voćem, žitaricama, medom ili u obliku smoothieja, umaka ili deserta.

Zob sadrži složene ugljikohidrate, vlakna, magnezij i vitamin B1, a pomaže u regulaciji šećera u krvi, snižavanju kolesterola i održavanju tjelesne težine. Zob je također dobra za zdravlje živčanog sustava, kostiju i mišića. Zob možete jesti u obliku kaše, pahuljica, granole, kolačića ili kruha.

Leća je izvor biljnih proteina, vlakana, folne kiseline, željeza i drugih minerala, a korisna je za zdravlje srca, krvi i jetre. Leća pomaže u snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi, te u prevenciji anemije i umora. Leću možete jesti u obliku salate, variva, juhe, humusa ili kotleta.

Maslinovo ulje ulje sadrži zdrave mononezasićene masne kiseline i antioksidanse, a ima blagotvoran učinak na jetru, krvne žile i razinu kolesterola. Maslinovo ulje pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upale jetre, te u poboljšanju protoka žuči i apsorpcije hranjivih tvari. Maslinovo ulje možete koristiti za kuhanje, pečenje, prženje, salate, umake ili namaze.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, proteinima i antioksidansima, a pomažu u čišćenju jetre i smanjenju upale. Orasi su također dobri za mozak, pamćenje i raspoloženje. Orase možete jesti sami, s voćem, jogurtom, medom ili u obliku granole, kolača, pita ili pesto umaka.

Borovnice sadrže antocijanine, pigmentne spojeve koji imaju antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje, a štite jetru od oksidativnog stresa i fibroze. Borovnice su također dobre za vid, kožu i imunitet. Borovnice možete jesti sirove, smrznute, sušene ili u obliku soka, smoothieja, džema, pudinga ili muffina.

Jaja su dobar izvor proteina visoke biološke vrijednosti, željeza, cinka, selena i holina, koji je važan za metabolizam jetre. Jaja pomažu u održavanju mišićne mase, razine energije i funkcije mozga. Jaja možete jesti kuhana, pečena, pržena ili u obliku omleta, fritate, kajgane ili kolača.

Špinat je izvor folne kiseline, vitamina C, K i A, željeza, kalcija i magnezija, a također sadrži glutation, antioksidans koji pomaže u detoksikaciji jetre. Špinat je također koristan za zdravlje krvi, kostiju i očiju. Špinat možete jesti sirov, kuhan, pečen ili u obliku salate, variva, juhe, pite ili smoothieja.

Avokado sadrži zdrave mononezasićene masne kiseline, vlakna, kalij, vitamin E i druge hranjive tvari, a pomaže u snižavanju kolesterola, poboljšanju funkcije jetre i jačanju imuniteta. Avokado je također dobar za kožu, kosu i nokte. Avokado možete jesti sam, s limunom, solju i paprom, ili u obliku guacamolea, salate, sendviča ili smoothieja.

Piletina je zvor nemasnog mesa, proteina i vitamina B12, koji je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije.

Banane su ogate kalijem, magnezijem, vlaknima i vitaminom B6, a pomažu u regulaciji krvnog tlaka, hidracije i raspoloženja.

Zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji imaju zaštitni učinak na jetru, a također pomažu u smanjenju tjelesne težine i kolesterola.

Med je prirodni zaslađivač koji ima antimikrobno, protuupalno i antioksidativno djelovanje, a pomaže u ublažavanju simptoma gastritisa i čira.

Cimet začin koji ima antidiabetičko, antihiperlipidemijsko i antiupalno djelovanje, a pomaže u poboljšanju funkcije jetre i metabolizma glukoze.

Đumbir korijen koji ima antimikrobno, protuupalno i antiemetičko djelovanje, a pomaže u ublažavanju mučnine, probavnih tegoba i upale jetre.

Kurkuma začin koji sadrži kurkumin, spoj koji ima antioksidativno, protuupalno i hepatoprotektivno djelovanje, a pomaže u smanjenju oštećenja jetre i fibroze.

To su neke od namirnica koje su preporučene za transplantirane osobe. Naravno, ovo nije konačan popis, već samo neki od primjera. Prehrana se može i treba prilagoditi vašim osobnim potrebama, stanju i ukusu. Savjetujem vam da se posavjetujete s nutricionistom koji vam može dati individualne smjernice i plan prehrane. Također, redovito pratite svoje nalaze i kontrolirajte unos lijekova.

  • Ja sam Mia, transplantirana osoba koja je prošla kroz veliki životni zaokret i koja se trudi živjeti u skladu s prirodom. Na ovom blogu dijelim svoje iskustvo i znanje s drugima koji su u sličnoj situaciji ili koji žele saznati više o transplantaciji i njenim izazovima. Pišem o prehrani, zdravlju, ljepoti, vrtlarstvu, DIY proizvodima i još mnogo toga. Nadam se da vam se sviđa moj blog i da ste saznali nešto novo o prehrani transplantiranih osoba. Ako vam se svidio ovaj post, podijelite ga s drugima koji bi mogli biti zainteresirani. Također, posjetite moj YT kanal Mia’s Journey, gdje objavljujem kratke videozapise o raznim temama vezanim uz transplantaciju i život u skladu s prirodom.. Hvala vam na čitanju i do sljedećeg puta! 😊

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.