Nuspojave Terapije Imunosupresivnim Lijekovima i Razumijevanje istih❗⁉️🤔

Razumijevanje Nuspojava Imunosupresivne Terapije

 1. Povećan Rizik od Infekcija: Imunosupresivi smanjuju funkciju T-stanica i drugih komponenti imunološkog sustava, što oslabljuje obrambene mehanizme protiv infekcija. Kalcineurinski inhibitori (lijekovi koji blokiraju enzim važan za aktivaciju T-stanica) mogu smanjiti proizvodnju citokina (proteini koji djeluju kao glasnici u imunološkom sustavu), što je ključno za imunološki odgovor.
 2. Osteoporoza: Dugotrajna upotreba imunosupresiva može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, povećavajući rizik od osteoporoze. Kortikosteroidi (vrsta imunosupresiva) mogu smanjiti apsorpciju kalcija i usporiti obnovu kostiju. Oni utječu na glukokortikoidne receptore koji su prisutni u većini organa, mijenjajući sintezu DNK i RNK, što može dovesti do smanjenja gustoće kostiju.
 3. Povećan Rizik od Karcinoma: Smanjenje imunološkog nadzora zbog imunosupresije može dovesti do toga da imunološki sustav ne prepozna i ne uništi prekancerozne ili kancerozne stanice. To povećava rizik od razvoja karcinoma, posebno kod dugotrajne upotrebe imunosupresiva.
 4. Metabolički Poremećaji: Imunosupresivi mogu izazvati promjene u metabolizmu lipida i glukoze, što može dovesti do povećanja tjelesne težine, dijabetesa i promjena u razinama kolesterola. Ove promjene mogu biti posljedica izravnog utjecaja lijekova na metabolizam ili posljedica smanjene fizičke aktivnosti zbog općeg stanja pacijenta.
 5. Simptomi Slični Gripi: Umor, bolovi u mišićima i povišena temperatura mogu biti posljedica općeg smanjenja imunološke funkcije. Imunosupresija može dovesti do smanjenja proizvodnje energije u tijelu i osjećaja malaksalosti.
 6. Hormonalne Promjene: Imunosupresivi mogu utjecati na endokrini sustav, mijenjajući proizvodnju i regulaciju hormona. Ove promjene mogu utjecati na različite tjelesne funkcije, uključujući metabolizam, rast i razvoj, te reproduktivne funkcije.

Evo objašnjenja za neke od nekome manje poznatih pojmova koje sam koristila:

 1. Kalcineurinski inhibitori: To su lijekovi koji smanjuju aktivnost imunološkog sustava kako bi se spriječilo odbacivanje transplantiranog organa. Oni to čine tako što blokiraju kalcineurin, enzim koji je važan za aktivaciju T-stanica, koje su ključne u imunološkom odgovoru12.
 2. Citokini: To su proteini koji djeluju kao glasnici između stanica, posebno u imunološkom sustavu. Oni pomažu u regulaciji imunoloških odgovora, kao što su upala i borba protiv infekcija3.
 3. T-stanice su vrsta bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu, odnosno u obrani tijela od infekcija i bolesti. One su dio adaptivnog imunološkog sustava, što znači da se mogu prilagoditi i boriti protiv specifičnih patogena.

Pokušajmo djelovanje imunosupresiva i odgovor organizma objasniti laičkim primjerom:

 • T-stanice su kao sigurnosni agenti koji patroliraju i traže znakove problema. Kada pronađu nešto sumnjivo (poput virusa ili bakterija), oni se aktiviraju i mobiliziraju ostatak tima da djeluje.
  • Pomoćne T-stanice su kao koordinatori koji upućuju druge članove tima što da rade.
  • Citotoksične T-stanice su kao specijalci koji neutraliziraju prijetnje.
  • Regulatorne T-stanice su kao nadzornici koji osiguravaju da tim ne pređe granice i ne uzrokuje štetu tijelu.
  • Memorijske T-stanice su kao analitičari koji pamte prijašnje prijetnje kako bi tim mogao brže reagirati u budućnosti.
 • B-stanice su kao laboratorijski tehničari koji stvaraju specifične alate (antitijela) za neutraliziranje prijetnji. Oni također pamte prijetnje kako bi mogli brzo proizvesti potrebne alate ako se ista prijetnja pojavi ponovno.

Zaključak

Kao zajednica transplantiranih osoba, možemo jedni drugima pružiti podršku i dijeliti svoja iskustva. Razmjena informacija i savjeta može biti dragocjena za sve koji se nalaze na ovom putu. Kroz edukaciju, otvorenu komunikaciju i zajedničku podršku, možemo zajedno raditi na održavanju našeg zdravlja i poboljšanju kvalitete života unatoč izazovima koje donosi imunosupresivna terapija.

Do idućeg članka pozivam Vas na suradnju!

Kontakt informacije : https://prirodnonakontransplantacije.com/kontakt/

Vaša Mia

Odgovori

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.